Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2016 11:55 - НЯКОЛКО ДУМИ ОТ ДНЕШНИЯ ВЕСТНИК "ТРУД"
Автор: deleted-4udovi6teto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2083 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 10.12.2016 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В рубриката "Мнения" днешният вестник "Труд" публикува интервюто на г-жа Милена Бойчева с мен, понеже линкът не винаги се отваря, пускам текста:
  1. Поетите се славят като най-сензитивната част на човечеството. Какви усещания събужда у вас сегашното смутно време? По цял свят сякаш се разместват тектонични пластове. Както на Запад, така и на Изток.

 

Поетите са като децата, тяхното любопитство винаги върви една крачка пред човечеството, те не само усещат – било с кожата си, или душица, всичкото добро и зло, което иде, в състояние са да предвидят не само своите собствени душевни земетръси, а скрибуцането на пластовете в състоянията на цял един народ.

Никак не е случаен фактът, че в древността на поетите са гледали като на пророци. При толкова много лъжепророци, радио- и телевизионни канали за врачки, баячки, екстрасенси, частни социо- и политически телевизии щеше да бъде адски смешно и аз да река, че имам такива „заложби”.

И – тъй като живеем във време, в което все по-рядко някой въобще се сеща да попита за нещо поетите, и аз не правя кой знае какво голямо изключение от своите събратя по перо – и всичките въпроси, които никой век не разреши, си ги задавам сам, питам се и си отговарям пак сам – в стиховете си, с риск да ме вземат за ненормален. Както и ме взеха. Точно в Деня на народните будители преди две години кметът на Варна Иван Портних ме изхвърли от работа, понеже много питам.

А аз питах не какво да е, а задавах вечните въпроси на онзи Вълкадин, дето говори с Бога, които повечето млади българи вече не са ги чели, все по-рядко някой от старците като мен си ги препрочита – и само поетите могат да им отвърнат: „Кои са тез, дето съдят на хората и редят световните работи, кой им дава таз сила, има ли господ? Не са ли родени и те от майка и няма ли да умрат, като всички хора? Как може да се тегли граница ей тъй е, дето се случи – да оставиш гробищата в една държава, а в друга – близките на умрелите? Да тръгнеш да идеш при брата си, сина си да тръгнеш да видиш – и да те срещне някакъв си чужд войник, дошъл кой знае отде, да насочи срещу ти пушка, нож и да каже: "Назад!" У дома си да си, и да те пъдят. Как може да става туй, господи, как? Кой хвърля брат против брата и син против баща? Защо доброто го няма, а злото се шири? Да те подгони мечка, ще срещнеш вълк, да избягаш от оса – змия ще те ухапе. Няма милост, няма блага дума, няма почит. Защо, господи? Защо? Когато купуват или продават нещо, на хората очите са в кантаря. А защо, когато съдят човека, когато животът му е на косъм, гледат през пръсти?... Защо убиват невинния и защо притискат сиромаха? Защо, господи? Защо? Земята ражда толкоз, колкото е раждала и по-рано. Защо има гладни, защо има голи и боси? А там, отвъд границата, що е! Чуждото се взема като свое, вкъщи в къта е седнал пришълец и пъди навън стопанина, праща го като добитък в яхъра. Старците са навели глави, мъжете стискат зъби и мълчат. Защо в таквоз усилно време криеш себе си, господи? Защо?"

След великото „Защо?” на гениалния Българин Йордан Йовков аз нямам какво да добавя, освен, че ще продължа да питам до сетния си дъх.

 

2. Как ще се развие “бунтът на масите” срещу себичните елити? Какво предвиждате?

 

 

За какъв бунт говорим? И къде са тези маси? И за какви елити става въпрос? Старци пред телевизорите с индийски сериали, ферми и биг-брадъри, чалга и псевдо култура, обедняващи парвенюшки елити, на които им палят къщите и гаражите, тук-там някой ще вейне националното знаме – било пред парламента, било пред президентството, ще изкрещи за пред камерите на БНТ, БТv и производните им ракови образувания „Да живей България!”, ще намотае флага, ще се прибере в студентската си квартира – да си помечтае преди сън за по-щастливия живот. Който, определено, няма да се случи тук.

Нали целият ни живот свърши в мечти? Нали премина в толкова гадна бедност, в която, ако и да не бяхме жадни, голи, боси и гладни, останахме слепи? На, сега и визите паднаха, вече сме в НАТО, в ЕС, утре – като едното нищо ще влезем и в нам си къф Евразийски съюз... Границите в световен мащаб, ако не се смятат драните със зъби и нокти кървавочервени граници на родните ни Балкани, са вече чиста условно-разделителна линийка. Тъпчеш балата с евро в задния джоб и потегляш. Това правят младите, включително и моите синове.

Някъде из своите книги с публицистика попитах своите четящи приятели – а бе, на вас не ви ли писна да пиете изгреви и залези над загадъчни земи и морета единствено от "Дискавъри ченъл"? Не ви ли дойде до гуша да ви разкарват с мек глас зад кадър по земи, в които други са имали щастието да идат още в детинска възраст със своите родители, баби и дядовци? Не ви ли е гадничко да знаете, че други са водили момичетата си по пирамидите в Египет, други са се правили на фараони по бистрата на Париж, докато вие само и единствено, тъпо и глухо, както е казал поетът Никола Фурнаджиев, сте бачкали за насъщния? И докато сте опъвали вратни жили на строежа, от любимото ви момиче остана да лежи, струпана върху семейната спалня, една нервна и уморена жена, която няма абсолютно никакви други желания, никакви други грижи, освен да нахрани децата, да ги изпрати на училище, да отиде на работа, да се върне и да напазари по-евтинко, да изглади, да сготви месо, да купи бири и тютюн на мъжа си, да измие терасата, да излъска плочките в банята, да премете кухнята, да изтупа килима, да изпере слиповете, чаршафите, потниците, панталоните и мръсното битие, след което да седне пред телевизора и докато почива, да ви изплете пуловер за зимата, а като си легнете на спалнята, страстно да ви милва на чуждо до трети петли. Макар че нито аз, нито вие вече сме за милване. Ами, погледнете се в огледалото. За какво ви е Австралия? Там и без вас си имат торбесто кенгуру и аборигени. Фестивалът в Рио ще мине и без вашия гол задник. Художниците в Париж ще изпаднат в ужас, ако поискате портрет, та вие приличате по-скоро на римските терми във Варна, отколкото на Родоския колос. Я по-добре си стойте вкъщи.

България затова е толкова стара. Защото младите хора си вдигнаха чукалата и избягаха, върнаха се най-необяснимите от тях, а ние, които останахме, тъй сме си свикнали – да ни водят еднооки слепци. Без да знаем и без да ни пука, че ни водят в кръг.

Тъй върви светът. Ще си стоим тук в лъжа и робство, докато на тая грешна земя други царуват. И в най-скоро време България ще я обградят с гигантска ограда – но не заради нахлуващите пълчища бежанци, а заради нас самите – и тия, дето оцеляваме на това козе копитце земя, наречено в памтивека България, ще ни показват на наплива от туристи срещу заплащане.

Да гледат и да се чудят как е възможно да съществува страна, в която тези, които не бачкат, са въшлясали от пари, а работягите имат само робските си вериги. Как шепа досетливи политици и армиите им от верни кредитни глупаци излапаха хляба на гладните, докато гладните пък благодарно ги гледаха в очичките заради ефимерната си почасова заетост на трудовия пазар. С две думи – да се чудят как парите се движат, отиват при пари, не се заседяват в дюшека, минават от джоб в джоб, а животът, който всъщност не е никакъв живот, някак си върви.

Ето защо и аз сядам – и ще си натискам парцалите до окончателната победа на комунизма, капитализма или който и да е друг, по-човечен строй, защото ми е късно да тръгвам на Запад. Ще стана на стари години и аз екстрасенс. Ще си милвам по цял ден голата си глава, ще си вая загадъчните движения като прим балерин покрай раменете, ушите, гладния си стомах и по-надолу, където и Кашпировски да ми бае, все тая. Заболи ли ме дванайсетопръстникът от пържения колбас и изригналото като исландски гейзер светло пиво, ще го затъкна с лебена содичка в два посред нощ. Болката се смалява, въздухът спира да скърца, очите се наместват, мечтите се връщат от скиторене по света и у нас и всичко придобива реалните си форми, мирис и цвят. Обичам те, мое мило отечество, казвам си. Тук ще е пиячката, тук ще е умирачката, плачката също ще бъде тук. Няма какво да правя на Изток. Няма какво да търся на Запад.

Ако и на вас ви писне като на мен, не ходете при разни шарлатани-екстрасенси. Ние всички сме екстрасенси. Седем милиона екстрасенси. Ще се справите и сами. Милвайте се по главата пет минути на гладно, а после отворете международния си паспорт и изпийте над него чаша студена гола во̀да. 

 

3. Носи ли вина т.нар. интелигенция, хората на духа и знанието за катастрофалното опростачване и лавинообразно меркантилизиране на новите поколения?

 

Не, не и не! Основната вина за опростачването на българина носят българските медии, в които работят нискочели и малко чели журналисти с претенции за висш интелектуален пилотаж, които хабер си нямат ни от стилистика, ни от граматика на многострадалния български език, с който си служат. Жълтата журналистика е продаваема, тя е приземния етаж на тъпата информационна панелка, в която живеем всички. Колко по-лесно е да натъпчеш вестниците и гледаемите телевизионни времена с пияни писатели, фермери, самозвани графчета, ритони и ритонки, едноименни като йоркширски териерки фолк-певици, сто кила тъпащини на всеки сантиметър от екрана, отколкото да пуснеш Ленард Коен, примерно, или геният на китарата Виктор Зинчук?

Българската интелигенция е натикана в мазата на панелката, балкончето на Дядо Вазов отдавна е срутено и зазидано, защото никой от лакомниците в управляващата в България върхушка няма интерес от народ, който ни се води, ни се кара, защото не е добитък.  

 

4. Имат ли народите инстинкт за самосъхранение, какъвто е  заложен свише у човешкия индивид? Боите ли се, че у нашия народ този инстинкт е със затихващи функции?

 

 

Не знам как е при другите народи. Мога само да повторя това, което нееднократно съм твърдял навсякъде, колчем стане дума за нас. Да се родиш българин, е безумие. Да живееш като българин, е недоразумение. Да си българин в чужбина, е парадокс. Да умреш българин, е блаженство. Защото, откакто я има България, мъртвите българи са повече от живите. А това е утеха, че отивайки си от белия свят, ние попадаме в по-добрата България. Нищо, че по-добрата България все се отлага за сияйното бъдеще. Че все трябва да се задоволяваме с това, което ни е натресъл Бог. А Бог е стипца. Дал ни е стръмни урви, остри чукари, изпепелени и върнати някому другиму, но не и на нас, гори. Сурнал ни е лакоми свлачища, стремглави планински сипеи, корита на мъртви и сухи реки, изоставени махали, поругани гробища, ограбени гробници и плешиви дерета, през които пасат дребни сюрийки саански кози, млекцето на бедните ни братя. 
Само печен българин би устискал да живее, ако днешното е живот, на тая рязана, кълцана, разпаряна, ръфана и оръфана черга България, хвърлена между Дунава и Егея. Само българин би се радвал да опъва вратни жили от двете страни на Балкана с радостта на нарочения да висне обесен нещастник, комуто са решили да подарят десет минути живот. Само як, катилест, чворест, жилав и клонест чаталлия като българина би денувал като седнал след кървава жетва на юз скоросмъртница жътвар на тия петкратно озлочестени 111 000 квадрата, кръстени България. Само сур пладнешки хаирсъзин като клания и недоклан достатъчно качествено и ефективно българин би замръквал на хладен камък, мокра папрат и хлъзгави треволяци и сладко би похърквал в нощите, хайдушки увиснали върху дълбоките пазви на урсузестите Балкани. Само кошмарният българин би извил вековечното си сухо хоро и би плюл подир него в центъра на кошмара, в епицентъра на света, наречен Балкански полуостров. Би изтраял да му друсат къщата, кайсиите, кесиите, брашняното чувалче, хамбарите. Би понесъл да го изоставят свои и чужди в окото на циклона, да го засилят в ръбестото гърло на пещерите с мустаците надолу, право в бездните на Сатаната. Да го тръшнат пред хобота на световното икономическо торнадо, наречено МВФ, безмилостно помело (и избръскало с презрение) на бунището на историята и икономиката европейския югоизток и страните от третия, четвъртия и петия свят. 
Само търпеливият до дебилство българин може да понесе подигравката именно неговите управници да го накиснат в тежкия мензис на Балканските и световните военни урагани. В емулсията на прясната арнаутска боза. В засмукващо-ураганната любов на нашичкия необясним Балкански бермудски триъгълник, погребал стотици отрепки и величия. И пак той би дърпал въздуха като риба, изхвърлена на сухо, в зверски кълцаното от политически кефлии и обратни гьонсурати пространство между Черно море и Албанската пустиня с надеждата да усети приятния гъдел, че още живее... И, сигурен съм, единствено Българин би могъл да се изтъпани на площада, мощно да се удари в гърдите и гордо (да ме прощава Вапцаров) да заяви на света: 
– Ето, аз дишам, работя, живея!
А всъщност нито е дишал, нито е работил, нито е живял. 
Но точно поради това е курназ. 
Ако Балканите са буре с барут, Българинът седи върху него, стиска фитила и с последната кибритена клечка си чопли зъбите.

 

5. Кажете нещичко за последната си книга? Пък току да я зачетем на коляно в метрото, на пейката в поликлиниката, на плажа, сред гъжвата летовници?

 

Не ми се говори за моите издадени книги, Милена. Те отдавна не са вече мои. „Анализ на залязващото слънце” засега е последната от всичките 33 поезии, прози и публицистики, които написах за 40 години работа на писалището ми. По-добре ме попитай дали и в следващите 40 лета и зими ще въртя с поетите на България онези безкрайни и толкова тъжни пустинни кръгове към Ханаан. Май, да.

 

 https://trud.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3/




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ili4e - Мъдрец си, Валерий!
10.12.2016 12:36
Прекрасно интервю!
цитирай
2. deleted-4udovi6teto - Прекрасно интервю!Благодаря, ...
10.12.2016 12:47
ili4e написа:
Прекрасно интервю!

Благодаря, Илиана!
Чу
цитирай
3. nadzambunata - Не се отваря линка
10.12.2016 13:01
Що не ми се отваря бе, казва, че не може? За какво става въпрос?
цитирай
4. deleted-4udovi6teto - Що не ми се отваря бе, казва, че не ...
10.12.2016 13:14
nadzambunata написа:
Що не ми се отваря бе, казва, че не може? За какво става въпрос?


Опитай пак с копи-пейст на линка?
https://trud/%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3/

Чу
цитирай
5. pvdaskalov - * ! *
10.12.2016 15:46
Наистина не искаше да се отвори, но аз се изхитрих - пратих по скайпа линка на Лида и оттам се отвори на драго сърце. Харесах го, макар да ми нагърчи мозъка по ред причини. Веднага го оформих като препечатка, но не посмях да го постна без разрешение. Искаше ми се да видя ще се прояви ли наглостта на онази, дето раздава справедливост в Блог.бг. Е, прояви се! Наистина на Копука не му пука за нищо. Дай му чужди биографии да нищи...
Бъди жив и здрав, Маестро!
Интервюто наистина е взето от литературен талант!
Ти се представи като първокласен налбант за копитцата на крилатия Пегас.
Дано с тях стъпчи всеки жалък фас, та най-сетне да има светлинка и за нас.
Чичо ти Пепи
цитирай
6. deleted-4udovi6teto - Наистина не искаше да се отвори, но ...
10.12.2016 15:54
pvdaskalov написа:
Наистина не искаше да се отвори, но аз се изхитрих - пратих по скайпа линка на Лида и оттам се отвори на драго сърце. Харесах го, макар да ми нагърчи мозъка по ред причини. Веднага го оформих като препечатка, но не посмях да го постна без разрешение. Искаше ми се да видя ще се прояви ли наглостта на онази, дето раздава справедливост в Блог.бг. Е, прояви се! Наистина на Копука не му пука за нищо. Дай му чужди биографии да нищи...
Бъди жив и здрав, Маестро!
Интервюто наистина е взето от литературен талант!
Ти се представи като първокласен налбант за копитцата на крилатия Пегас.
Дано с тях стъпчи всеки жалък фас, та най-сетне да има светлинка и за нас.
Чичо ти Пепи


Знаех си аз, че Леля Лида ще оправи работата! :-))))))))))
Благодаря, че прочете размислите ми, Чичо Пепи, и - до нови срещи!
Да не ти ко-пука от копучки! :-)
Чу
цитирай
7. indiram - Здравей, Валери!
10.12.2016 20:24
Поздравления, за теб, Валери!
Поздравления, за екипа на вестник ТРУД!

На мене ми се удаде и... стихчета има - да вземеш да ги пуснеш, че да се види!

Поздрави от Родопа!
цитирай
8. deleted-4udovi6teto - Поздравления, за теб, Валери! ...
10.12.2016 20:31
indiram написа:
Поздравления, за теб, Валери!
Поздравления, за екипа на вестник ТРУД!

На мене ми се удаде и... стихчета има - да вземеш да ги пуснеш, че да се види!

Поздрави от Родопа!

Благодаря, Индирам, че прочете!
До утре! :-)
Чу
цитирай
9. nadzambunata - Благодарим, че публикува целия текст, та и аз да го прочетем!
11.12.2016 09:10
Твойта реч и чувственост радват много! И си много прав, че талантливият пишещ е пророк, той е визионер.
Да идеш в странство никога не е било лошо, лошо е обаче, ако няма къде да се върнеш, лошо е ако си мислиш, че у чуждо може да се наложиш да издъхнеш, а нали затова живеем - за да издъхнем спокойни (така ми се чини на мене).
Забравил си или не си знаел да кажеш, че Българската Жена биде насила упрегната да работи, за да ИЗКАРВА ПАРИ и как това я понижи, и после унижи и мъжа. Гледам как на запад отскоро поеха по същата пътичка.
И в чужбина опростачаването е на мода, само че тука никой не се бори с това, тука кантарът си е олтар просто.
Много сме тука"навънка", които неспирно се питаме и чоплиме с какво разгневихме Господ.
Благодарско! Милееме!
цитирай
10. deleted-4udovi6teto - Твойта реч и чувственост радват ...
11.12.2016 09:17
nadzambunata написа:
Твойта реч и чувственост радват много! И си много прав, че талантливият пишещ е пророк, той е визионер.
Да идеш в странство никога не е било лошо, лошо е обаче, ако няма къде да се върнеш, лошо е ако си мислиш, че у чуждо може да се наложиш да издъхнеш, а нали затова живеем - за да издъхнем спокойни (така ми се чини на мене).
Забравил си или не си знаел да кажеш, че Българската Жена биде насила упрегната да работи, за да ИЗКАРВА ПАРИ и как това я понижи, и после унижи и мъжа. Гледам как на запад отскоро поеха по същата пътичка.
И в чужбина опростачаването е на мода, само че тука никой не се бори с това, тука кантарът си е олтар просто.
Много сме тука"навънка", които неспирно се питаме и чоплиме с какво разгневихме Господ.
Благодарско! Милееме!

Благодаря за прочита и за добрите думи.
Размисли ме яко...
Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: deleted-4udovi6teto
Категория: Поезия
Прочетен: 9354452
Постинги: 2274
Коментари: 37980
Гласове: 26838
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930